ANMA TOPLANTISI - İSTANBUL

HÜSEYİN KÖYCÜ’YÜ ANMA TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILDI (30/11/2011)

 

 

 

Hüseyin Köycü eğitim, kültür ve araştırma derneği tarafından düzenlenen Hüseyin Köycü’yü anma toplantısı 30 Ocak 2011 Pazar günü saat 11.00'de İstanbul Çiftehavuzlar’da ki BÜYÜK KULÜP salonlarında anma paneli şeklinde yapıldı.

Panele Eski Bakanlardan Önay Alpago, Nevzat Ayaz, eski komutanlardan Çevik Bir, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile birlikte birlikte çok sayıda konuk ve Şenkayalılar katıldı.

Panelin açılışında bir konuşma yapan ‘Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği'nin İstanbul şubesi Başkanı Prof. Dr. Koptagel İlgün; “Hüseyin Köycü 1.Dünya Savaşında Allahuekber Dağı eteğindeki Örtülü köyü ve çevresinde halkı örgütleyen, milli mücadelenin o bölgede şahlanmasını sağlayan şiirler yazarak Oltu, Ardahan, Kars ve Erzurum yöresinde gösterdiği kahramanlıklarla düşmana karşı kurulan her harekette başta gelen kişi olmuştur” dedi. ve 80 yıl önce tüm kız çocuklarının okutulması için aileleri ziyaret edip onları iknaya çalıştığını belirtti.

 

Hüseyin Köycü Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği başkanı Tokay Köycü de yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilk 15 yılının gerçek bir kurtuluş destanı olduğunu söyleyerek, Hüseyin Köycünün de bu gerçek kurtuluş destanının Şenkaya kesitindeki bir kıtası bir mısrası olduğunu ifade etti.  Hüseyin Köycü’nün Örtülü köyünün önemli bir ilçe olan Şenkaya İlçesine dönüşmesinin baş mimarı olduğunu söyleyerek, topluma karşılıksız hizmet eden Hüseyin Köycü için anma toplantısı yapmanın bir görev olduğunu belirtti.

                                           

 

Panele geçilmeden önce, TRT tarafından Rıza Sezgin yapımcışlığında hazırlanan 17 dakikalık belgesel niteliğinde bir görsel sunum yapıldı. Görsel sunumda Şenkaya ve Hüseyin Köycü anlatıldı. Mine İlgün’ün sunuculuğunu yaptığı anma gününde, panel yöneticiliğini Prof. Dr. Koptagel İlgün yaptı.

 

  

 

Panelistlerin öz geçmişleri okunduktan sonra, ilk panelist H.Kutlu Köycü’ye söz verildi. H.Kutlu Köycü konuşmasında, Hüseyin Köycü’nün tarihi kişiliği ve milli kahramanlık yıllarını anlattı. Kutlu Köycü konuşmasında “Vatanı düşmandan büyük fedakârlıklarla temizleyen vatanseverlerin hayatları ile birlikte Hüseyin Köycü’nün hayatı, bir milletin gerçekte nasıl bir anlam içerdiği hakkında alınacak hayati bir ders niteliğindedir. Vatanı düşmandan büyük fedakarlıklarla temizleyen vatanseverlerin hayatları ile birlikte Hüseyin Köycü'nün hayatı, bir milletin gerçekte nasıl bir anlam içerdiği hakkında alınacak hayati bir ders niteliğindedir. Bugün, ulus kavramının içeriğinin tahrip edilmeye çalışıldığı, “milletin” “piyasa” kavramına feda edildiği, ülkenin ve ulus bilincinin etnik unsurların uyarılması yoluyla bölünmeye çalışıldığı ve belki de daha vahim olmak üzere, çalışmadan kolay yollar tutarak yaşamak fikrinin özellikle gençler arasında yaygınlaştırılmaya çalışıldığı günümüz dünya düzeninde, bu hayati dersin öneminin daha da arttığı kuşkusuzdur. Çağdaş ve onurlu Türk ulusu, üzerine geçirilmeye çalışılan bu yeni ve yakışıksız kıyafeti çıkarma yolunda ihtiyaç duyacağı kudreti, geçmişinde, kendi içerisinde ve Büyük Atatürk'ün de altını çizdiği üzere, damarlarındaki asil kanda bulmalıdır ve bulacaktır.” dedi.

 


İkinci panelist Argın Aytaç ise Hüseyin Köycü’nün Örtülü köyü ve daha sonra da Şenkaya İlçesi ile bağlarını ve burada yaptıklarını Sarı Karton projesi başlıkları ile anlattıktan sonra, çıkarmış olduğu Şenkaya Gazetesi konusunda dinleyenlere bilgi verdi. Argın Aytaç konuşmasında “Bütün bu planlamalar ışığında okul yapılmış, eğitim teşvik edilmiş ve Örtülü Köyü okuma yazma bilenlerin oranıyla ülke çapında ışıldamaya başlamıştır. Hüseyin Köycü ve hemşerileri beraber imece usulüyle köylerinin yolunu yapmışlardır. Zanaat eğitimleri ile halk ticarete başlamıştır.  Bu arada yine Köycü’nün çabalarıyla bir de radyoevi açılmıştır (1934). Bütün bu şehirleşme yolundaki faaliyetlerinin yanı sıra “yeni doğan her çocuk için bir ağaç dikmeli ve çocuklarla ağaç birlikte büyümeli” diyerek ağaçlandırmaya da önem vermiş olan bir önderin bu büyük köyünün ilçe olması da elbet kaçınılmazdır. 1946 yılında bu özlem gerçekleşmiş ve Şenkaya adını almıştır. ” dedi

 

 

Üçüncü Panelist Av. Bora Yalçın da Hüseyin Köycü’nün eğitim yönünü etraflıca anlatarak kalkınmanın eğitimden geçtiğini vurguladı, Hüseyin Köycü’nün eğitime verdiği önemi örnekleri ile anlattı: "Okulu ve suyu olmayan, yolu olmayan büyük bir köydür Örtülü. Bu durumdan halkı ile beraber çıkışının da ancak ve ancak eğitimle olacağını öngören Köycü, maaşını kendi ödeyerek Haşim Bey isimli öğretmeni köye getirtir. Böylece “hususi tahsil” adını verdiği ilkokulu açar. Köy çocuklarının burada ücretsiz eğitilmelerini sağlar. Bütün bu olanlar, devlet tarafından yaptırılan resmi ilkokuldan yıllar önce olmaktadır. 1930’da, bu hususi okulda okumuş olan ilk öğretmenler mezun olup köye geri dönmüşlerdir. Bu öğretmenler de kendilerinden sonra gelen gençlere örnek olmuşlardır."

 

 

En son panelist eski Devlet Bakanı Av. Önay Alpago ise Hüseyin Köycü’nün genel değerlendirmesini yaparak kişiliği üzerinde durdu,Hüseyin Köycü’yü çok akıcı bir dille anlatarak dinleyenleri adeta büyüledi. Önay Alpago konuşmasında “Şu anda Erzurumda yapılan Dünya Üniversiyat Kayak Olimpiyatlarını, Hüseyin Köycü’nün 1930 lu yıllarda Sarı Karton projesi ile gördüğünü belirtti. Atatürk sofralarının her birinin birer akademi olduğunu anlatan Alpago, Hüseyin Köycü’nün Atatürk’ün sofrasında bulunamadığına üzüldüğünü” ifade etti. 

 

 

Panel Başkanı Prof. Dr. Koptagel İlgün her iki konuşmacının arasında Hüseyin Köycü’nün yaşamı ile kültür değerlerinden önemli mesajları çıkartarak dinleyenlere aktarması panelin güzelliğini ve ilgisini arttırdı. 

Panelin konuklar bölümünde çeşitli yörelerden konuklar konuşmaları ile katkılarını sundular.

Panelin konuklar bölümünde en arka sıralarda oturan bir kişi söz alarak fırlayıp kürsüye çıktı. Hüseyin Köycü’yü tanımadığını, hiç duymadığını, bizleri tanımadığını, sadece Büyük Kulüp’e sabah kahvesini içmeye geldiğini ve bu toplantıya kulak misafiri olup, burada çok önemli bir zatın konuşulduğunu fakat böyle bir zatı (Hüseyin Köycü’yü) yarım saatte anladığını, benzeri olmayan bir insanın toplantısını görerek duygulandığını ve bu nedenle kürsüye çıktığını belirtti.  

Hüseyin Köycü’nün 1939 yılında İstanbul’a bir işi için geldiğinde, Cağaloğlu’nda bir salonda Gençlik ve Laiklik konulu bir toplantıyı fark eder, salona davetsiz olarak girer kulak misafiri olur, yapılan toplantı ilgisini çeker, aynen yukarıda bahsettiğimiz insan gibi yerinden fırlayarak söz ister ve kürsüye çıkar, laiklik konusunda bir konuşma yapar. Oradaki insanların takdirlerine mazhar olduğu panelde vurgulandı ve panelimizin en güzel bir anısını oluşturdu.

 

  

 

Şenkayalı Şair Gültekin Öztürk Şenkaya ve Hüseyin Köycü konulu şiirini okuyarak dinleyicilere şiir dinletisi yaptı

 Plaket töreninde, konuşmacılara emeği geçenlere Panel başkanı Prof. Dr. Koptagel İlgün tarafından hazırlanan çok farklı ve anlamlı birer plaket kendisi tarafından verildi.  Hüseyin Köycü’nün sağlığında çıkarmış olduğu 34 sayılık Şenkaya Gazetesinin çoğaltılarakciltlenmiş bir seti plaket yerine konuşmacılara armağan edildi.

 

 

Hüseyin Köycü eğitim kültür ve araştırma derneği başkanına da, İstanbul şubesi başkanı  Prof. Dr. Koptagel İlgün tarafından gazete seti plaketi verilmesi üzerine,Dernek Başkanı Tokay Köycü de çok başarılı geçen bu panel etkinliği anısına Prof. Dr. Koptagel İlgün’e bir plaket verdi.

 

 

Daha sonra yemek bölümünde panele katılanlara bir öğlen yemeği ikram edildi. Bu yıl ilk defa İstanbul’da yapılmış bulunan Hüseyin Köycü’yü anma toplantısı  çok başarılı ve güzel olmuştur. Tüm emeği geçenlere teşekkürü borç biliriz.

  

 

 

 


Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret63226